Tai Chi

 

Wushu är ett kinesiskt begrepp som betyder kampsport. I Sverige har detta uttryck kommit att bli i stort sett synonymt med kung fu och det är ett samlingsbegrepp som innefattar alla typer av kinesisk kampsport och stridskonst. Det finns många olika grenar inom wushun och en av dessa är Tai Chin, en urgammal traditionell stridskonst som kännetecknas av sina långsamma och flytande rörelser. För en betraktare ser det ibland nästan ut som om utövaren utför en mycket långsam dans. Tai Chi skall se lätt ut men faktum är att sporten kräver precision, styrka, balans och en fantastisk kroppskontroll bland mycket annat.

 

Utövning

Tai Chi kan utövas på flera olika platser. Sportenär praktisk på så sätt att den kräver väldigt lite Inspired asian woman doing exercise of yoga at mountain range of Kazakhstan. She dressed in white sportswear.plats och egentligen ingen som helst utrustning. Det är helt enkelt upp till utövare att välja var, när och hur man vill praktisera Tai Chi. Vissa föredrar att ha en matta att stå på under träningen, speciellt om marken är lite ojämn eller består av ett hårt material. Det går nämligen lika bra att utföra Tai Chi utomhus som inomhus. Många som sysslar Tai Chi samlas i grupper och tränar tillsammans i naturen. Tävlingar däremot hålls ofta inomhus i en mer kontrollerad miljö.

Positiva effekter på hälsan

Tai Chi har många positiva effekter på vår hälsa. Den stärker oss både fysiskt och mentalt. Dels tränar man kroppen och dess muskler och leder utvecklas och mjukas upp av övningarna. Till och med de inre organen kan stärkas med hjälp av denna typ av träning.  Konditionen förbättras också även om man kanske inte tror det då man mest rör sig över ett mycket begränsat område under övningarna. Då sporten utförs så långsamt och utan annan påfrestning än den egna kroppstyngden, och går ut på att mjuka upp leder, sträcka muskler och lindra smärta av olika slag, så har det också blivit en träningsform som rekommenderas de som lider av reumatism. Tai Chi som träningsform har också visat sig ha positiva effekter även psykiskt. Band annat så medför regelbunden träning sänkta stressnivåer och ökad koncentrationsförmåga. Ny forskning har även påvisat att Tai Chi även kan hjälpa dem som har sömnproblem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews