Tai Chi Chuan

I Kina växte Tai Chi chuan fram under 1670 talet, och har varit väldigt populära där ända sedan dess. Hos oss i väst får asiatiska kampsporter och träningsformer mer och mer uppmärksamhet hela tiden. Det tacksamma med Tai Chi Chuan är att den ger något åt alla, oavsett vad man vill ha ut av sin träning. Den används främst för den fysiska och mentala träningen, men för den tävlingsinriktade kan det vara av intresse att veta att det också är en etablerad tävlingsgren runt om i världen.

En spännande tävlingsgren

Att tävla i Tai Chi Chuan har varit vanligt i flera årtionden. Trots att det är inte den vanligaste tävlingsgrenen hos oss i Sverige kan vi stoltsera med några riktigt duktiga utövare som tagit hem mästerskapstitlar. Bland annat Flen står sig starkt i den internationella konkurrensen. Många tävlande vittnar om att de inte bara tränar fysiskt för att ha en chans att vinna, utan att de också arbetar med hur tanken påverkar dem – något som ju bekräftar att sporten både behöver och tränar dina kroppsliga och mentala förmågor.

Att börja träna Tai Chi Chuan

På många ställen runt om i Sverige finns det föreningar och klubbar som erbjuder träning i Tai Chi Chuan, både för nybörjare och för mer vana utövare. Vill man börja träna gör man det lättast genom att ta reda på vad som erbjuds på ens egen ort. För att träna finns inga formella krav på klädsel, men de flesta utövare har löst sittande byxor, skjortor och lätta skor för att vara så rörliga och bekväma som möjligt. Är man flera vänner som vill träna tillsammans kan det också vara roligt att göra egna matchande träningskläder, till exempel genom medtryck.com.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews