Canne de combat

Canne de combat är en flashig och väldig kvick sport som kräver hög atletisk förmåga. Det är svårt att verkligen förstå vad det är som händer under en match om du inte är säker på reglerna, det är inte bara ett slagsmål med käppar. Det är en fransk kampsport som grundades någonstans på 1800 talet, exakta tidpunkt finns dock inte dokumenterat men det finns källor som visar att Canne de combat utövades runt 1840. Första mästerskapet där de tävlande faktiskt hade bestämda regler hölls i Paris och var år 1903.

Kampsporten började som en typ av självförsvarsmetod och var för de män från ”övre klassen” som skulle lära att försvara sig själva på de farliga gatorna i Paris. I Canne de combat lär sig utövaren att hantera en käpp som ett vapen, anledningen bakom detta har troligtvis med historian att göra. Att de män från övre klassen i Paris gick runt med käppar var något vanligt och kunna använda dessa som vapen är faktiskt helt logiskt. Att träna kampsport och motionera är den bästa medicinen mot högt blodtryck. det är lätt att hålla koll med en blodtrycksmätare, ifall du nu skulle vara osäker på hur högt eller lågt blodtryck du har.

Män som utövar kampsport

Historien från Canne de combat visar även att de tagit mycket från Savate, en annan kampsport där olika typer av boxningstekniker används istället för en käpp. Utövarna av Canne de combat lärde sig då att att slåss med käppen från en viss distans som oftast var lite längre, samtidigt som de kunde utnyttja tekniker från Savate för ett slagsmål på närmare distans.

Tävling inom kampsporten

Det går även att gå med i tävlingar och olika slags turneringar runt omkring världen i Canne de combat. Beroende på vart du tävlar någonstans kan reglerna skilja sig åt lite grann, men huvudreglerna brukar vara detsamma. I både träning och tävling så går en av reglerna ut på att ifall din motståndare har svingat för en attack, så måste du antingen skydda eller parera innan du själv får gå till attack. Man får alltså inte attackera samtidigt som motståndaren.

Eiffeltornet i Paris

De vapen man tränar med är inte bara en käpp utan de går även att träna med en stav, alltså ett lite större alternativ och även två käppar istället för endast en. I vissa tävlingar kör man canne chausson, vilket går ut på att man slår med käppen samtidigt som man får sparka.

Alla tävlingar i medeltida svärdskonst och ska utföras i en ring med 6 meter i diameter. Detta kan dock också skiljas åt beroende på klubb och vart man kör. Tanken bakom Canne de combat är att attackerna ska vara i kombinationer och inte singulära, ungefär som hur man gör i boxning. Detta utförs för att göra kampsporten så praktisk som möjligt, då oftast endast ett slag med en käpp inte räcker för att vinna ett slagsmål. För att kunna välja ut en vinnare krävs även domare som räknar poäng varje runda och kommer då fram till vem som vunnit flest rundor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews