Bli friskare med Tai Chi

Om och om igen bevisas det att tai chi är bra för hälsan: både ditt psykiska och fysiska välbefinnande kan förbättras genom att regelbundet utöva tai chi. Ju äldre du blir desto viktigare blir det att komma igång, och tai chi är en skonsam träningsform men effektiv för dig som letar efter nya sätt att skapa hälsosamma vanor.

Träning som ger resultat

Tai chi har utövats i hundratals år. Anledningen till att det är en populär träningsform än idag är att den, trots de långsamma rörelserna, ger resultat. Både kropp och själ påverkas positivt när du utövar tai chi. Den har en positiv effekt på de hälsoproblem som blir allt vanligare i västvärlden: hjärt- och kärlsjukdomar, stress och utbrändhet, med mera. Du kommer bli fysiskt starkare om du tränar tai chi.

Forskarna vet inte exakt varför tai chi har så många positiva effekter, men en teori är att kombinationen av lugn andning, fokus och långsamma rörelser dämpar stress, vilket har en positiv inverkan på din hälsa. Studier visar att endast ett eller två pass per vecka under en tolvveckorsperiod räcker för att du ska uppleva de positiva effekterna.

Framförallt för äldre människor har tai chi visat sig vara en perfekt träningsform. Detta är dels på grund av att det är träning som alla kan vara med på, dels på grund av att de hälsorisker den har visat sig vara effektiv att motverka är sådana som framförallt drabbar äldre personer.

Minskar risken för fallskador

Fall och skadorna som följer på det är en av de största farorna hos äldre. Antalet fallskador har ökat bland människor som är 65 år eller äldre under de senaste 20 åren. Anledningen tros vara att vi idag är mer stillasittande, och den ökande övervikten kan spela in.

Tai chi fokuserar på flexibilitet och koordination för hela kroppen. Forskning har visat att äldre människor som regelbundet utövar tai chi minskar risken att skada sig när de faller. Risken att överhuvudtaget falla har också visat sig vara betydligt mindre hos dem som tränar tai chi. Anledningen till det tros vara att de har en fått en förbättrad reaktionsförmåga, och att deras gång, balans och förmåga att hitta balansen har blivit bättre.

Öka blodcirkulationen – och bli snyggare

Ditt hjärta mår bra av tai chi, som har visat sig ha effekter på blodcirkulationen. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men leder också till att du kommer känna dig och se piggare ut. Dessutom kommer du slippa till exempel åderbråck, som kräver behandling för att ta bort, då blodet flödar lättare genom venerna.

Förbättra din sömn

Även din sömn blir bättre när du tränar tai chi har forskning visat. Det beror framförallt på att du frigör stress när du tränar tai chi, men en starkare och friskare kropp är också en förutsättning för en god natts sömn.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews