HEMA – Historisk europeisk kampkonst
HEMA står för Historical European Martial Arts och på svenska översätts det till historisk europeisk kampkonst. Ordet historisk hänvisar till all kampkonst före 1950 som har redovisat källmaterial och en levande tradition. Till HEMA räknas stridskonster med olika vapen, både till fots och till häst. Det kan också inkludera obeväpnad strid både med och utan rustning. Man har idag tillgång till manualer skrivna av olika fäktmästare som täcker cirka 650 år, från 1300-talet fram till 1950. HEMA kan sammanfattas som tolkningen av olika kampsystem, vilket inkluderar utövandet, deras tekniker och principer. I Sverige är HEMA en populär sport som växer för varje år. Sverige har många utövare och även internationellt erkända fäktare. Även svenska events står sig bra i internationella sammanhang.
Svenska HEMA-förbundet
Svenska HEMA-förbundet bildades 2012 och de flesta svenska föreningarna är medlemmar i förbundet. Sedan mars 2018 är förbundet knutet till Svenska Budo & Kampsportsförbundet som ett underförbund. Det svenska förbundet samarbetar med många internationella förbund inom forskning, undervisning och vid tävlingar. Flera av de svenska instruktörerna undervisar även regelbundet på olika evenemang runt om i världen. Tillbringar man mycket tid utomlands på grund av sitt HEMA-utövande kan det vara en god idé att titta på bostad. läs mer här om drömbostäder utomlands. Man samarbetar även internationellt för att ta fram specifika och enhetliga regler vad gäller säkerhet och skydd inom sporten.
Vid tävlingar
För att få delta i en tävling måste man vara fyllda 18 år och uppvisa en hälsodeklaration som talar om att man är frisk och inte har några tidigare skador. Man måste också ha ett tävlingskort som man får från sin klubb. När SM i HEMA anordnas tävlar man i de olika grenarna Svärd och bucklare, rapir och dolk, långsvärd och sabel. Män och kvinnor tävlar för sig i skilda klasser. SM i långsvärd räknas som den mest prestigefyllda titeln under SM