De olika formerna av Tai chi

 

En av de äldsta formerna av kinesisk stridskonst, eller kampsport som det också är känt som, är Tai Chi. Ingen vet exakt hur länge denna form av sporten existerat men enligt legenden skall den ha grundats på 1100-talet av en den legendariske taoisten Zhang Sanfeng. Sedan dess har den spridits över världen av inbitna entusiaster och idag är den en av de mest praktiserade formerna av kampsport.

master_yang_jun_bend_the_bow_shoot_the_tigerOlika undergrenar

Tai Chi är ett övergripande begrepp och under detta finns det flera olika undergrenar eller stilar. Dessa är Chen, Wu, Sun, Yang och Wu/Hao. Namnen kommer från familjerna som utvecklade de olika stilarna. Stilarna skiljer sig inte så mycket åt, den grundläggande teorierna och basen är oftast den samma. Skillnaderna ligger mer i hur man väljer att närma sig sporten och på vilket sätt man tränar och praktiserar sin Tai Chi. Dessa fem stilar anses vara de som representerar den äkta läran, det finns dock en uppsjö av nya stilar idag.

Yang är världsledande

Yang är inte den första men däremot den absolut största av dessa underliggande grenar och har fått namn efter den anrika familjen Yang. Denna stil har överlägset flest utövare runt om i världen och är den allra populäraste. Inom Yang, precis som i de andra fyra undergrenarna, så finns det även flera olika varianter som utvecklats från den ursprungliga formen. De allra flesta av dessa är traditionella Tai Chi- former som utövas utan några som helst redskap, men det finns även några stilar som använder sig av olika typer av hjälpmedel.

Några av dessa hjälpmedel är bland annat Hillebard, svärd och solfjäder. En hillebard är en sorts spjutyxa som är monterad på ett långt skaft av trä. Stilen går ut på att utföra olika stridsrörelser där hillebarden ingår. Detsamma gäller för de grenar där man använder sig av svärd. Det finns två olika typer av svärd inom Tai Chi – det klassiska långsvärdet och kroksabeln. Även solfjädern klassas som ett vapen inom denna stridskonst. Traditionellt var de tillverkade av metall och med dessa kunde man lätt orsaka sin motståndare betydande skador.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews