Jujutsu

Jujutsu tillhör den japanska kampsportsfamiljen budo. Var kommer ordet ifrån? Ju betyder mjuk och jutsu betyder teknik. Namnet syftar på konsten att besegra motståndaren med så lite fysisk kraft som möjligt. När man tränar jujutsu lär man sig blockeringar, grepp, kast, fällningar och fallteknik. Man tränar försvar såsom fasthållningar, strypgrepp, spark och slag. När man tränar jujutsu lär man sig ett effektivt självförsvar. Denna träning förbättrar konditionen och styrkan. Alla kan träna jujutsu, man är aldrig för gammal för att börja och det spelar ingen roll om man inte har tränat innan. I Sverige är det många som tränar denna sport och många som även tävlar.

Svenska Jujutsuduon till VM

jujutsuduo från Jönköping åker till VM i Polen! Två svenskar, Jakob Bitici och Diana Halldén kommer att delta i världsmästerskapet som kommer att äga rum i Wroclaw. Paul Persson, som är deras tränare är även landslagscoach. Förra året tog Diana silver i VM som ägde rum i Thailand, nu laddar hon för fullt för att bli världsmästare. Jakob har däremot inte samma målsättningar och förväntningar, han förväntar sig inget guld. Men givetvis är han glad över att han är med och han kommer att göra sitt bästa. De har båda två haft några skador som har försvårat träningen, men de är förhoppningsfulla.

Jujutsu i Sverige

Denna sport har inte fått mycket uppmärksamhet här i Sverige, en av orsakerna är att det inte finns tillräckligt många sponsorer. Utan sponsorer finns det inga pengar och det spelar en väsentlig roll när det kommer till reklam och uppmärksamhet. Jujutsu är en stor sport i Sverige, det finns idag över 125 klubbar i landet och över 12 000 medlemmar. Sverige var med och grundade det Europeiska Jujutsuförbundet. Av alla medlemsländer har vårt land vunnit flest guldmedaljer i internationella tävlingar. Som nybörjare har man ett vitt bälte och genom träning och ökad kunskap tar man sig upp. Man tar högre grader genom graderingar, där man visar upp vad man kan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews